30 saniyede kaç kez yutkunabiliyorsunuz? Bu sayının altındaysa ciddi bir soruna işaret

“Yutma Güçlüğü” olarak da bilinen disfaji, genellikle reflü gibi hastalıkların veya daha ciddi sağlık sorunlarının bir göstergesi olabilir. Bu rahatsızlıklar arasında akciğer kanseri, baş-boyun tümörleri, inme ve demans gibi hastalıklar bulunmaktadır.

Disfajinin belirtileri arasında yutarken güçlük çekme, aşırı salya akışı, çiğneme problemleri, kilo kaybı ve sık tekrarlayan göğüs enfeksiyonları yer almaktadır.

Yapılabilecek Kolay Bir Test: RSST

Uzmanlar, Yeniden Tükürme Yutma Testi (RSST) adı verilen basit bir yöntemle yutma fonksiyonunun kontrol edilebileceğini belirtmektedirler. Bu test için yapmanız gereken tek şey ise; bir kronometre kullanarak 30 saniye boyunca yutmalarınızı saymaktır.

Araştırmacılar, 20 ile 90 yaş arasındaki 280 yetişkinin verilerini analiz ederek yaşa göre ideal yutma sayılarını belirlemişlerdir:

20-39 yaş: 8.5 yutma
40’lar: 8
50’ler: 7
60’lar: 6.7
70’ler: 6
80’ler: 4.3

Araştırmaya göre yaş ilerledikçe yutma sıklığının azaldığı gözlemlenmektedir. Bu durum kadınlarda, çok sayıda ilaç kullananlarda ve vücut kitle indeksi (BMI) yüksek olan bireylerde daha belirgin bir şekilde görülmektedir.

Peki, Neden Önemli?

Eğer belirlenen yutma sayılarının altında kaldığınızı fark ederseniz, derhal bir uzmana danışmanız önerilmektedir. Disfaji erken tespit edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Örnek olarak, yutma güçlüğü yaşayan bir kadında sadece ayakta durarak beslenme ihtiyacını karşılayabildiği nadir bir hastalık tespit edilmiştir. Ayrıca, geçtiğimiz hafta 65 yaşında hayatını kaybeden “Top Gun” yıldızı Val Kilmer’ın da mücadele ettiği boğaz kanseri gibi rahatsızlıkların belirtisi olabilir…

Related Posts

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…