Gizli sekmede yaptığımız her şey gerçekten gizli kalıyor mu?

Güvenlik İçin Gizli Sekme Kullanmak

Özellikle başkalarına ait bilgisayarlarda veya paylaşılan cihazlarda gezinirken, gizli sekme modunun güvenli bir seçenek olduğunu düşünen birçok kişi bulunmaktadır. Bu modun ziyaret edilen siteleri ve arama geçmişini kaydetmediğini düşünürler. Ancak, gerçekte durum ne şekildedir?

Tarayıcıların sunmuş olduğu “gizli sekme” ya da “özel mod” özellikleri, tarayıcıda gerçekleştirdiğiniz işlemlerin kaydedilmesini engellemeyi amaçlar. Temel amacı, gezinti yapılan web siteleri, çerezler veya otomatik doldurma bilgileri gibi verileri kaydetmeden, gerçekleştirilen işlemlere iz bırakmamaktır. Bu özellik, örneğin internet üzerinden alışveriş yaparken kişisel bilgilerinizi başkalarının görmesini engelleyerek size gizlilik vaat eder.

Gizli Sekme Gerçekten Gizli mi?

Gizli sekme, tarayıcıda gerçekleştirilen işlemleri kaydetmez ancak bu modda yapılan her şey tamamen anonim veya gizli değildir. Gizli sekme sadece tarayıcı ve cihazınızdaki izleri silebilir ancak internet ortamındaki izlerinizi gizlemez.

Örneğin, internet sağlayıcınız, iş yerinizin ağ yöneticisi veya ziyaret ettiğiniz web siteleri, IP adresinizden cihaz bilgilerinize kadar çeşitli verileri kaydedebilir. Bunun yanı sıra, gizli sekme ile giriş yapılan bazı hizmetler de önemlidir. Örneğin, Facebook gibi platformlarda giriş yaptığınızda, tarama alışkanlıklarınız ve ziyaret ettiğiniz siteler hesabınıza bağlanabilir. Yani, gizli sekme kullanıyor olsanız dahi aktiviteleriniz bir şekilde izlenebilir hale gelebilir.

Related Posts

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.

Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Yeni bir araştırma, bebeklerin ilk adımlarını ne zaman attığının sadece çevresel koşullara değil, aynı zamanda genetik mirasa da bağlı olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre bebeklerin 9 ila 15 ay arasında yürümeye başlamasında hem genetik hem çevresel etkenler birlikte rol oynuyor.

Merakla beklenen Deadlock yakında açık beta sürümüne kavuşabilir

10 yılı aşkın bir süredir Portal, Half-Life, Counter-Strike ve DotA serilerinin dışında bir oyun üretmeyen Valve, bu çizgiyi bozmaya hazırlanıyor. Bir süredir şirket içinde geliştirilen, kahraman nişancı ve MOBA türlerini birleştiren Deadlock …

Yenilikçi elektro-termal enerji depolama sistemi tüm gün buhar gücü sunuyor

Avustralyalı enerji girişimi MGA Thermal, inşa ettiği 5 MWh kapasiteli pilot tesisi başarıyla devreye aldı. Bu tesis, şirketin patentli elektro-termal enerji depolama (ETES) teknolojisinin endüstriyel ölçekteki ilk somut uygulaması olarak dikkat …

AI Günlükleri: yapay zeka dünyasında bu hafta (4 Mayıs 2025)

Son dönemde gündelik hayatta çok daha yaygın biçimde kullanılmaya başlanan yapay zeka teknolojileri hızla gelişmeye devam ediyor. Neredeyse her gün bu alanda dikkat çekici bir gelişme yaşanırken, önemli eşikler de bir bir aşılıyor. “AI Günlükleri …

YouTube, mini oynatıcısının tasarımını yeniden değiştiriyor

YouTube geçen yıl Android’de yeni bir mini oynatıcı tasarımına geçiş yaptı. Eskisine göre daha büyük olan bu mini oynatıcı, ekranda daha çok yer kapladığı için birçok kullanıcı tarafından eleştirildi. Eleştirileri dinleyen video platformu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir