Dikkat! “Az miktardan bir şey olmaz” demeyin!

Çocuklarda Besin Alerjisinin Temel Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Dünyada ve ülkemizde her 100 çocuktan yaklaşık 8’inde besin alerjisi görülüyor. Gelişmiş ülkelerde şehirleşme, hareketsiz yaşam gibi faktörler çocuklarda besin alerjisinin temel nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. Çocuk Alerjisi Uzmanı Dr. Ezgi Topyıldız, besin alerjisinin genellikle bebeklik ve erken çocukluk döneminde görüldüğünü ve bu durumun büyüme ile gelişmeyi olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.

Alerjiye neden olan besinler arasında inek sütü, yumurta, soya, buğday, yer fıstığı, kuruyemişler, balık ve kabuklu deniz ürünleri bulunuyor. Besin alerjisi olan çocukların yaşam kalitesinin düşebileceğini vurgulayan Dr. Ezgi Topyıldız, doğru tanı ve tedavi ile çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğini belirtiyor.

Bazı besin alerjileri zamanla kaybolabilirken, bazıları yaşam boyu devam edebiliyor. Besin alerjisinin oluşması için besinin yenilmesi gerekmez; bazen sadece koklamak veya temas etmek bile alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Tedavi Yöntemleri

Besin alerjisinin tedavisinde çocuğun güvenliğini sağlamak ve yaşam kalitesini artırmak ön planda tutulur. Dr. Ezgi Topyıldız, besin alerjisinin tedavisinde 5 kritik kuralı paylaşıyor:

  • Alerjen besinin diyetten çıkarılması: Alerjiye neden olan besinler diyetten çıkarılır ve ebeveynlere etiket okuma alışkanlığı kazandırılır.
  • Beslenme ve takviye planı: Besin eksikliklerini önlemek için çocuğa özel beslenme planı oluşturulur.
  • Acil durum yönetimi: Ciddi reaksiyon riski taşıyan çocuklar için adrenalin oto-enjektörleri reçete edilir.
  • Oral immünoterapi (OIT): Besin alerjisi olan çocuklarda bağışıklık sisteminin alerjen besine toleransının artırılması hedeflenir.
  • Düzenli takip: Çocuk alerjisi uzmanı tarafından düzenli olarak takip edilmesi gereklidir.

Related Posts

İdrar Kaçırma Neden Olur?

İdrar kaçırma neden olur? Türkiye’de her iki kadından birinin yaşadığı idrar kaçırma sorununun tedavisi hakkında uzmanlar bilgi verdi. 

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi. 

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Mevsimsel alerji mi, sinüzit mi? Farkı göz ardı etmeyin

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarında sık görülen burun tıkanıklığının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Alerjik rinit uzun sürdüğünde sinüzit gibi ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor.

Kalbinizin gerçek yaşını hesaplayan araç geliştirildi

İngiltere’de bilim insanları, kalbin “işlevsel yaşını” hesaplayabilen yeni bir araç geliştirdi. Bu araç sayesinde bireyler, kalplerinin gerçek yaşına kıyasla ne kadar yaşlandığını öğrenebiliyor. Geliştirilen sistem, kalp hastalıkları riski taşıyan bireylerde erken teşhis ve önlem amacıyla kullanılabilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir