Dr. Gökçin Çınar “Lawrence Sperry Ödülü”nü kazanan ilk Türk oldu

Dr. Gökçin Çınar, Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü Tarafından Ödüllendirildi

35 yaş altına verilen en prestijli ödül olan “Lawrence Sperry Ödülü”nü kazanan Dr. Gökçin Çınar, bu başarıyla Türkiye’nin hold the record as the first recipient from Turkey.

Michigan Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan 34 yaşındaki Dr. Gökçin Çınar, hibrit elektrikli uçaklar üzerine yaptığı çalışmalarla dikkatleri üzerine çekiyor. ODTÜ mezunu olan Çınar, Georgia Tech’te doktorasını tamamladıktan sonra, 2022 yılında hibrit elektrik sistemlerinin uçaklara uygulanabilmesi ve 2050 yılının uçak teknolojileri konusunda NASA’dan iki fon desteği almaya hak kazandı.

Hürriyet gazetesinden Melike Çalkap’ın haberine göre, Dr. Çınar, FAST-Gelecek Uçakların Boyutlandırma Aracı adlı bir yazılım da geliştirdi ve son projeleriyle dikkat çekiyor.

Ödülü kazanması hakkında konuşan Dr. Çınar, “Bu ödüle bireysel başvuru yapamıyorsunuz. Beni ödüle layık gören hocamın tavsiyesiyle başvuru yapıldı. Bu ödül, Lawrence Sperry tarafından tasarlanan uçaklardaki otopilot sistemini onurlandırmak için veriliyor ve benim elektriklendirilmiş uçak sistemlerine yaptığım katkıların bu ödülü hak ettiğini düşünüyorum.” dedi.

Gelecek projeleri hakkında da konuşan Dr. Çınar, “Amacımız emisyonları azaltmak ve aynı zamanda uçakların performansını artırmak. 2050 yılında, düşük maliyetli, yüksek performanslı ve düşük emisyonlu uçaklar hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.


“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor

Related Posts

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden jeologlar, on yılı aşkın süredir varlığı öngörülen “Pontus Plakası” adı verilen dev tektonik levhayı, manto tabakasındaki sıcaklık anomalileri ve geniş saha verilerini birleştirerek dijital ortamda yeniden ayağa kaldırdı.

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.

Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Yeni bir araştırma, bebeklerin ilk adımlarını ne zaman attığının sadece çevresel koşullara değil, aynı zamanda genetik mirasa da bağlı olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre bebeklerin 9 ila 15 ay arasında yürümeye başlamasında hem genetik hem çevresel etkenler birlikte rol oynuyor.

Merakla beklenen Deadlock yakında açık beta sürümüne kavuşabilir

10 yılı aşkın bir süredir Portal, Half-Life, Counter-Strike ve DotA serilerinin dışında bir oyun üretmeyen Valve, bu çizgiyi bozmaya hazırlanıyor. Bir süredir şirket içinde geliştirilen, kahraman nişancı ve MOBA türlerini birleştiren Deadlock …

Yenilikçi elektro-termal enerji depolama sistemi tüm gün buhar gücü sunuyor

Avustralyalı enerji girişimi MGA Thermal, inşa ettiği 5 MWh kapasiteli pilot tesisi başarıyla devreye aldı. Bu tesis, şirketin patentli elektro-termal enerji depolama (ETES) teknolojisinin endüstriyel ölçekteki ilk somut uygulaması olarak dikkat …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir