Bilgisayarınız size yalan mı söylüyor? Meğer çöp kutusunu boşaltmak yetmiyormuş

Dosyaları Silmek Dosyaları Gerçekten Siler mi?

Bilgisayarınızda bir dosyayı sildiğinizde çöp kutusuna gönderir ve ardından çöp kutusunu boşaltarak dosyadan kurtulduğunuzu düşünürsünüz fakat bu işlem aslında dosyanın tamamen silindiği anlamına gelmiyor.

Windows ve macOS gibi yaygın işletim sistemlerinde, çöp kutusunu boşaltmak dosyanın sistemden yalnızca “geçici” olarak kaldırılmasına olanak tanır. Dosyanın fiziksel varlığı, sabit diskte hâlâ bulunur. Windows işletim sisteminde, silinen dosyanın kapladığı alan “yeniden yazılabilir” olarak işaretlense de aslında o alana yeni veri yazılmadıkça dosya orada kalmaya devam eder. Bu durum, veri kurtarma yazılımlarıyla dosyaların geri getirilmesini mümkün kılabiliyor.

macOS’te de benzer bir durum söz konusu. Çöp kutusunu boşaltmak, dosyanın görünmesini engeller fakat fiziksel olarak diskteki varlığı devam eder. Zamanla üzerine yeni veriler yazıldıkça eski dosyalar silinirken, SSD kullanan cihazlarda Apple’ın TRIM teknolojisi sayesinde bu işlem hızlanır. Ancak tamamen silinmeyebilir.

Eğer bir dosyanın tamamen silinmesini istiyorsanız güvenilir veri imha araçları kullanabilirsiniz. Windows kullanıcıları için “CCleaner” veya “Eraser” gibi araçlar, macOS kullanıcıları için ise “CleanMyMac” gibi yazılımlar, dosyaların geri getirilmesini zorlaştırır. Öte yandan sabit diskinizi şifrelemek veya üzerine yeni veriler yazmak da etkili yöntemlerdir ancak en güvenli seçenek ise sabit diski fiziksel olarak imha etmektir.

Related Posts

Otomotiv devinin 250 bin aracı geri çağırıldı. Ölümcül hata yapmışlar

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Chrysler’in ana şirketi Stellantis’in 250 bin 651 aracı, yan perde hava yastıklarındaki montaj hatası nedeniyle geri çağırdığını açıkladı. 2022-2025 model bazı Chrysler Pacifica ve Voyager …

Başarılı insanlar bizim bilmediklerimizi bilerek tuşlu telefon kullanıyor: İşte nedeni

21. yüzyılın dijital çağında herkesin cebinde iOS ya da Android tabanlı bir akıllı telefon var. Ancak dikkat çekici bir şekilde, bazı milyoner iş insanları ve teknolojiye yön veren isimler, bilinçli olarak tuşlu telefonlara geri dönüyor.

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

Neden rüya görüyoruz?

Hepimiz rüya görüyoruz. Peki ama neden? Zihnin pek çok gizeminde olduğu gibi bilimin net bir yanıtı yok.

Siber saldırılar başladı: Türkiye de etkileniyor

Sabaha karşı İsrail’in İran’a başlattığı saldırı dünyanın gündemine oturdu. Siber saldırı da başladı. Türkiye de internet hızı etkilenen ülkeler arasında yer aldı.

20 yıllık deney sonunda tamamlandı: Sonuçlar beklenenin çok tersi çıktı

ABD’deki Fermilab laboratuvarında yapılan deneyler, fizik dünyasını 20 yıldır meşgul eden muon parçacığının manyetik davranışına dair en hassas ölçümü ortaya koydu. Ancak sonuçlar, beklentilerin aksine, mevcut fizik kuramı olan Standart Model ile neredeyse tamamen örtüştü.