Türkiye’nin ilk özel vakfı olarak 55 yıl önce kurulan Vehbi Koç Vakfı’nın her yıl eğitim, sağlık ve kültür alanlarında değer yaratan, insanların yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunan kişi ve kurumları onurlandırma amacıyla verdiği Vehbi Koç Ödülü’nün bu yılki sahibi Divan Kuruçeşme’de gerçekleştirilen törenle açıklandı.
23. Vehbi Koç Ödülü’nün sahibi Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV) oldu. KAHEV bu ödüle, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu’nun yanı sıra 20. Vehbi Koç Ödülü’nün sahibi Prof. Dr. Hüseyin Vural’ın başkanlığını yaptığı ve Prof. Dr. Ebru Aktan Acar, Prof. Dr. Soner Yıldırım, Prof. Dr. Emine Erktin, Prof. Dr. Yüksel Kavak’tan oluşan Seçici Kurul’un önerdiği üç aday arasından seçilerek layık görüldü.
Sunuculuğunu, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi İdil Bilgen’in üstlendiği ödül töreninde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç açılış konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edildi. Konuşmasına “Ödül törenimiz vesilesiyle kurucumuz merhum Vehbi Koç’u vefatının 28’inci yılında rahmet ve minnetle yâd ediyor, uğruna büyük emek sarfettiği idealleri hep birlikte hatırlıyoruz. Köklü vakıf geleneğini yeniden canlandırmak amacıyla Türkiye’nin ilk özel vakfı olarak 55 yıl önce kurulan Vehbi Koç Vakfı, ‘Üstümüze Vazife’ diyerek toplumsal kalkınmayı desteklemiş; on binlerce yetenekli gence eğitim bursları vermenin yanı sıra, inşa ettiği ve bağışladığı okul, yurt, hastane ve tıp merkezleriyle milyonlarca insanın hayatında iz bırakmıştır,” diyerek başlayan Ömer M. Koç, sözlerine eğitimin Vehbi Koç Vakfı için her zaman en önemli faaliyet alanı olduğunu vurgulayarak devam etti:
“Vakfımız, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla, bugüne kadar 50.000’den fazla gencimize burs imkânı sağlamış, ülkemizin dört bir yanında inşa ettiği eğitim kurumlarıyla çağdaş nesiller yetişmesine katkıda bulunmuştur. Vehbi Koç, ‘Gençliğin yetişmesine ve ülkenin kalkınmasına hizmet bir insanlık ve vatan borcudur’ diyerek, eğitim konusuna verdiği önemi vurgulamıştır.”
Ömer M. Koç ödülün sahibini açıklamadan önce, Türkiye’de eğitim konusunda dikkat çeken bazı verileri de konuklarla paylaştı:
“Vakfımızın da destekçileri arasında yer aldığı Eğitim Reformu Girişimi’nin hazırladığı son rapora göre 2022-2023 eğitimöğretim yılında zorunlu eğitim çağındaki yaklaşık 442 bin çocuk eğitim hakkından mahrum kaldı. OECD tarafından 15 yaşındaki öğrencilerin kazandıkları bilgi ve becerileri değerlendiren Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) Testi’nin sonuçlarına göre ise; matematik, fen ve okumada temel yeterliliklere sahip olmayan öğrencilerin oranı yüzde 18. yani neredeyse her beş öğrenciden biri temel yeterlilikte değil. Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Fikri hür, vicdanı hür, irfânı hür’ nesillerini ancak öğrencilere eğitim hakkı vererek ve eğitime erişimi sağlayarak mümkün kılabiliriz. Aydınlık bir gelecek için eğitim alanındaki eksikliklerimizi bir an önce gidermeli ve çocuklarımıza hak ettikleri geleceği temin etmeliyiz.”
Ömer M. Koç’un konuşmasının ardından KAHEV’in tanıtım filmi ekranlara yansıdı. Kuruluş aşamasından bugüne KAHEV’in tanıtıldığı filmin ardından Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Demet Orhan Başer, 23. Vehbi Koç Ödülü’nü Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç’un elinden aldı. “Ülkemizin gençleri ve eğitimi için daima çalışmaya devam edeceğiz” Demet Orhan Başer KAHEV adına ödülü aldıktan sonra mikrofon başına geçti ve konuşmasına Vehbi Koç Ödülü’ne layık görülmenin KAHEV için gurur verici bir başarı olduğunu, ödülü almaktan onur duyduklarını söyleyerek başladı. Demet Orhan Başer konuşmasının devamında şu sözlere yer verdi:
“Biz, Cumhuriyetimiz sayesinde eğitim olanaklarıyla buluşabildik, Cumhuriyet kadınları olarak önce kendi mesleklerimizi kazandık. Ardından topluma yararlı işler yapma aşamasına geldiğimizi fark ettiğimiz zamanlarımızda sosyal medya üzerinden bir öğrencinin eğitimini yarıda bırakmaması amacıyla buluştuk ve bu kıvılcım sağlık camiası içinde âdeta bir eğitim seferberliğine dönüştü. Sonra da verdiğimiz her burs, yenilerini yaptığımız her okul yardımı diğerini doğurdu. Mütevelli heyetimiz ve yönetim kurulumuzla bu enerjiyi doğru şekilde yönlendirmek için çalıştık. Eğitimin insani bir hak olduğunu düşünüyoruz ve her bireyin eğitim olanaklarına eşit şekilde ulaşabilmesini istiyoruz.”
KAHEV NEDİR?
Okul öncesi, ilköğretim, lise ve üniversite öğrencilerinin eğitimine yönelik burs sağlamak, ülkemizin kültürel, bilimsel ve sosyal gelişimine hizmet etmek, Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı, verimli, etkin ve yüksek düzeyde eğitim hizmetlerinin yerine getirilmesine katkıda bulunmak amacıyla çalışan ve bu amaç doğrultusunda ülkemizin kadın hekimleri önderliğinde 2018 yılında kurulan KAHEV, özellikle kırsal bölgelerdeki çocukları nitelikli eğitime, okulları da eğitim materyallerine eriştirmeyi amaçlıyor. Öğrencilere burs vererek başlattığı faaliyetlerini yıllar içinde genişleten vakıf, kırsaldaki okullara hem bakım onarım hizmetleri sunmaya başladı; hem de bu okullarda yeni sınıflar, laboratuvarlar ve kütüphaneler açmaya devam etti. 5.000’den fazla öğrenciye düzenli burs sağlayan ve COVID salgını döneminde hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarının çocuklarına düzenli burs ve destek veren KAHEV’in 5.500’den fazla resmi üyesi ve 26.000’den fazla gönüllüsü bulunuyor
patronlardunyasi.com