Korkutan araştırma: Mikroplastikler beyinde birikiyor

Mikroplastikler kan ve beyin bariyerini aşıyor ve zamanla insan beyninde birikiyor.

Araştırmacılar 2016’da ve 2024’te hayatını kaybetmiş insanların beyinlerini karşılaştırdı. Yapılan incelemede 2024’te otopsiyle incelenen insan beyinlerindeki mikroplastik yoğunluğunun yaklaşık yüzde 50 fazla olduğu ortaya çıktı.

Araştırmanın sonucu “Nature Medicine” bilim dergisinde yayımlandı.

DEMANSLI HASTALARIN BEYNİ İNCELENDİ

Çalışmada demans teşhisi konmuş 12 hastanın da beyni incelendi. Bu hastaların beyinlerinde normal beyinlere kıyasla 3 ila 5 kat daha fazla mikroplastik olduğu ortaya çıktı.

Rutgers Üniversitesi Farmakoloji ve Toksikoloji Profesörü Phoebe Stapleton, bilim insanlarının uzun süredir kalın bir zar yapısına sahip olan kan-beyin bariyerini aşıp aşamayacağını araştırdıklarını söyledi. Üstelik yapılan araştırmada mikroplastiklerin yalnızca beyne değil aynı zamanda frontal kortekse kadar girdiğini de gösterdi.

Uzmanlar beynin diğer organlara kıyasla mikroplastiklere daha duyarlı olduğunun tespit edildiğini duyurdu. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin sonuçları da mikroplastiklerin beyin üzerindeki olumsuz etkilerini doğruluyor. Yapılan deneylerde 3 hafta boyunca mikroplastikli su içirilen farelerin beyinlerinde değişiklikler ve bilişsel bozukluklar gözlemlendi. Bu değişimlerin Alzheimer başlangıcına benzerlik gösterdiği kaydedildi.

Bilim insanları plastik şişeler, lastikler ve sentetik giysiler gibi pek çok üründen kaynaklanan mikroplastiklerin hava, su ve gıda yoluyla insan vücuduna girdiğini belirtiyor.

Uzmanlar herkesin mikroplastiklere maruz kaldığını ancak insan sağlığı üzerindeki ilişkilerini tespit etmek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Related Posts

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…