T24 Dış Haberler
Çin’in keşif aracı Chang’e-6, örnek toplamak üzere Ay’ın karanlık yüzüne başarılı şekilde indi.
Çin Ulusal Uzay yönetimi, Chang’e-6’nın pazar sabahı, güneş sistemimizdeki en büyük meteor kraterlerinden olan Güney Kutbu-Aitken Havzası’na indiğini duyurdu.
Chang’e-6, bir ilki gerçekleştirerek Ay’ın nadiren incelenen bölgesinden ilk kez örnek toplamaya çalışacak. 3 Mayıs’taki fırlatmayla başlayan misyon, 53 gün sürecek.
Keşif aracı Ay toprağı ve taşlar toplamanın yanı sıra, bazı deneyler de gerçekleştirmeyi deneyecek. Çin devletine ait Xinhua haber ajansı, bu sürecin iki gün içinde tamamlanmasının beklendiğini söyledi.
Keşif aracı, örnek toplamak için iki metot kullanacak: Yerin altındaki örnekler için bir matkap ve yüzeydeki örnekler için bir robotik kol.
Chang’e-6’nın inişi, Ay’ın uzak tarafına ulaşmadan önce zorlu olduğu için riskliydi. Daha önce yine Çin, Chang’e-4’ü Ay’ın karanlık tarafına başarılı şekilde indirerek bunu başaran ilk ve tek ülke olmuştu.
Wenchang Uzay Fırlatma Merkezi’nden fırlatılan Chang’e-6, Ay’ın yörüngesinde iniş için doğru anı bekliyordu.
Bilim insanları, Ay’ın dünya üzerinden görülmeyen yüzünün araştırma için önemli örneklere ev sahibi olabileceğini, çünkü kraterlerin daha az antik lav akışı ile kaplı olduğunu söylüyor. Buradan örnekler, Ay’ın nasıl oluştuğuna dair önemli bilgiler sunabilir.
Çin, 2030 yılına kadar Ay’a mürettebatlı bir görev gerçekleştirme ve kendi Ay üssünü kurmak istiyor.
ABD, 2026 yılında Artemis 3 misyonuyla tekrar Ay’a astronot göndermek istiyor.