Kalbinizin gerçek yaşını hesaplayan araç geliştirildi

Obezite ve Diyabet Kalbi Hızlandırıyor: Çalışmaya Göre Kalp Yaşı Kronolojik Yaştan Farklı

Doğu Anglia Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, İngiltere, İspanya ve Singapur’dan gelen 557 katılımcının verileri incelendi. Araştırmada, 336 katılımcının obezite, diyabet veya yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına sahip olduğu belirlendi.

Bilim insanları, katılımcılardan alınan manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramalarıyla kalp odacıklarının büyüklüğü ve kan pompalama kapasitesi gibi ölçümleri gerçekleştirdi. Bu verilere dayanarak, katılımcıların kalp “işlevsel yaşları” hesaplandı ve kronolojik yaşlarıyla karşılaştırıldı.

Avrupa Kalp Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya göre, sağlık riski taşıyan bireylerin kalp yaşlarının, biyolojik yaşlarından ortalama olarak 4,6 yıl daha fazla olduğu gözlemlendi. Özellikle obezite durumunda ise bu farkın çok daha fazla olabileceği belirtildi.

Araştırmanın başındaki kardiyolog Dr. Pankaj Garg, özellikle diyabet ve obezitenin kalpte hızlı yaşlanmaya neden olduğunu vurgulayarak, “Bu sağlık sorunlarına sahip kişilerin kalpleri, bazen onlarca yıl daha yaşlı görünebiliyor” dedi.

Ancak, araştırma belirli sınırlamalara da işaret ediyor. Örneğin, katılımcıların bu sağlık sorunlarını ne kadar süredir yaşadığına dair bilgiler dikkate alınmadı ve çalışmanın sonuçları, ileri yaş grubundaki bireylerle sınırlı olduğundan genelleştirilemeyebilir.

Araştırma ekibinin küçük olması ve modelin farklı gruplar üzerinde test edilmesi gerekliliği belirtildi. Bu nedenle, geliştirilen aracın geçerliliğini kanıtlamak için daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiği vurgulandı.

Yine de araştırmacılar, bu aracın doktorların danışmanlık süreçlerinde etkili bir şekilde kullanılabileceğine inanıyor. Dr. Garg, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin kalp yaşlanma sürecini yavaşlatabileceğini belirterek, “Bu sistem, kalp hastalıklarına karşı mücadelede insanlara yardımcı olabilir” diye konuştu.

Related Posts

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…