ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Katar merkezli El Cezire kanalına yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail ve Hamas arasında Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir takasını öngören tasarı teklifi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Başkan Joe Biden’ın açıkladığı taslağın ‘Gazze’de bir ateşkese ulaşmanın en hızlı ve etkili yolu’ olduğunu belirten Blinken, Biden’ın önerisinin Birleşmiş Milletler (BM), Arap Birliği ile Filistin yönetimi ve İsrail de dahil olmak üzere tüm bölge ülkelerinden destek aldığını ancak Hamas’ın yanıtını vermekte geciktiğini ve yanıtın diğer tarafların ifade ettiği onayla uyumlu olmadığını söyledi.
‘BAZILARI UYGULANABİLİR, BAZILARI GEÇERLİ DEĞİL’
Blinken, Hamas’ın teklifin ‘daha önce kabul ettiği’ bazı hükümlerini, ‘bazılarının uygulanabilir, bazılarının ise geçerli olmadığını’ göz önünde bulundurarak değiştirmeye çalıştığını iddia etti. Önerinin ayrıntılarına girmekten kaçınan Dışişleri Bakanı Blinken, önerinin uygulanmaması için ‘hiçbir neden görmediğini’ vurgulayarak, “Biden’in önerisi Gazze’de ateşkese ulaşmanın en hızlı ve etkili yolu” ifadelerini kullandı.
Blinken, teklifin en önemli maddelerinin Gazze’de derhal ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze’deki yerleşim alanlarından çekilmesi ve Gazze’ye insani yardımın artırılması olduğunu söyledi. Blinken, Washington, Katar ve Mısır’ın mevcut öneriye verdiği desteğin ‘her iki tarafa da güven verecek en iyi garantiyi temsil ettiğini’ belirterek, öneriye verilen geniş desteğin ‘tüm dünyanın savaşı sona erdirme kararlılığını yansıttığını’ sözlerine ekledi.
HAMAS: ABD, SOYKIRIM SAVAŞINA SUÇ ORTAKLIĞI POLİTİKASINI SÜRDÜRÜYOR
Bu açıklamanın ardından Hamas’tan da bir açıklama yapıldı. Hamas’ın konuya ilişkin açıklamasında, “Blinken’in İsrail’i temize çıkarmaya çalışması ve bir anlaşmaya varılmasını engellemekten Hamas’ı sorumlu tuttuğu şeklindeki tutumu, ülkesinin soykırım savaşına suç ortaklığı politikasının bir devamıdır” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Hamas’ın ‘sunulan öneriyi, ateşkes anlaşmasına varılması ve esirlerin serbest bırakılması yönündeki tüm önerileri olumlu bir şekilde ve ulusal sorumlulukla ele aldığı’ kaydedildi.
‘Dünyanın BMGK kararına ilişkin Netanyahu ve hükümetinden herhangi bir memnuniyet ifadesi duymadığı’ belirtilen açıklamada, ‘İsrail’in ABD Başkanı Joe Biden’ın önerisiyle açıkça çelişerek Gazze’de herhangi bir kalıcı ateşkesi reddetmeye devam ettiği’ vurgulandı.
‘ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİKLİK YOK’
Reuters’a açıklamada bulunan üst düzey bir Hamas lideri de Hamas’ın ABD tarafından kamuoyuna duyurulan ateşkes teklifinde yapılmasını talep ettiği değişikliklerin ‘önemli olmadığını’ ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesini de içerdiğini söyledi.
Buna göre, Hamas, serbest bırakılmaları için, uzun hapis cezaları alan ve İsrail hapishanelerinde bulunan 100 Filistinliyi seçme talebinde bulunduklarını bildirdi. Hamas yetkilisi, İsrail’in teklif ettiği metinde uzun hapis cezaları almış 100 Filistinlinin dışarıda bırakılmasına ve serbest bırakılacak Filistinlilerin infaz edilecek hapis cezaları 15 yıldan uzun olmayanlarla sınırlandırılmasına itiraz etti. Hamas yetkilisi, “Hamas liderliğine göre, itirazı gerektirecek herhangi önemli bir değişiklik yok” ifadelerini kullandı.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)