Algı, aidiyet ve iktidar: Belediyeciliğin görsel rejimi (2)

Belediyeler ve Kültürel Temsil

Belediyelerin işleyişi ve işlevleri hakkında detaylı bir inceleme yapılacak. MTO’dan Mehmet Varıcı’nın kaleminden kaleme alınan yazı, konuya felsefî bir bakış açısıyla yaklaşarak dikkat çekici bir okuma sunuyor. İşte detaylar…

İDEOLOJİK ESARET DÜZENİ

Belediyecilik sadece hizmetlerin organize edilmesi değil, aynı zamanda kültürel temsillerin düzenlenmesidir. Yerel yönetimlerin estetik ve kültürel tercihlerinin ardında belirli bir kimlik oluşturma ve güçlendirme amacı yatar. Kültürel etkinliklerden sokak tabelalarına, tematik parklardan duvar resimlerine kadar uzanan tercihler, kamusal alanda ideolojik fetişler üretir. Belediyeler, nötr hizmet sağlayıcılardan ziyade belirli bir yaşam tarzını simgeleyen ve destekleyen kültürel aktörler haline gelir.

Bu süreç genellikle çoğulculuğu desteklemek yerine mevcut mahallî yapıların temsil edilmesine odaklanır. Katılımcı bir kültür politikası yerine, temsilin görsel imgeler üzerinden daraltıcı bir şekilde dolaşıma sokulduğu yapı ön plana çıkar. Bu nedenle estetik müdahale, toplumsal aidiyetleri belirli bir eksende sabitlemek amacı taşır.

Belediyecilikteki kültürel ve ideolojik yönlendirme sorunu her siyasi eğilime özgü değildir, farklı düşünce çizgilerinde yer alan tüm yerel yönetim biçimleri benzer yöntemleri benimser. Bu durumda bazı şehirler, ideolojik kutupların sembolik kalelerine dönüşür ve tarafgir seçmenler için bir kimlik sığınağı haline gelir.

Bu tür şehirlerde seçmen davranışı, hizmet kalitesi ya da yöneticilerin yetkinliği üzerinden değil, mensubiyet duygusunu koruma refleksiyle şekillenir.

SEMBOLİK İKTİDAR MÜCADELESİ

Toplumun ideolojik aidiyetle şekillenen kör bir şekilde yolsuzluğu kabullenmesi, yöneticilerin kesintisiz destek alarak kamu kaynaklarını keyfi olarak kullanma şansı bulmalarını sağlar. Yöneticiler, kamu kaynaklarını kişisel ilişkiler üzerinden dağıtarak liyakat prensibini geri plana atarlar. Yolsuzluklar, tekil olaylardan ziyade idari alışkanlıkların bir parçası haline gelir. Bu durum belediyeciliği şeffaflık ve hesap verebilirlikten uzaklaştırarak, aidiyetin mutlak belirleyici olduğu bir yönetim tarzına dönüştürür.

Related Posts

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: Zam görüşmelerinde bir arpa boyu yol alamadık

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: Zam görüşmelerinde bir arpa boyu yol alamadık

Altın alıcıları dikkat: Gram altında düşüş sonrası yeni tahmin ne?

Altın fiyatları geçtiğimiz haftalarda rekor seviyeleri test ettikten sonra düşüş trendine girdi. Özellikle Orta Doğu’da İsrail ile İran arasında ateşkesin sağlanmasıyla fiyatlarda düşüş derinleşti. Peki altın fiyatlarında gerileme sürecek mi?

Çalışanlara Temmuz’da %15 ara zam kararı

Garanti BBVA, bankacılık sektöründe Temmuz öncesi maaşlara yapılacak ilk ara zammı açıkladı. Banka, 1 Temmuz’dan itibaren maaşlarda yüzde 12,5 ile yüzde 15 arasında bir artış planladığını bildirdi. Bu açıklama, sektör genelinde zam beklentilerini …

İşte “İğne atsan yere düşmez” denilen Bodrum’un son durumu!

Her yıl yüklü adisyonlarla gündeme gelen Bodrum bu kez boş kalmasıyla gündem oldu. Bodrum esnafı son 30 yılın en kötü sezon açılışını yaptı.

Vakıflara milyar dolarlar bağışladı, en zenginler listesindeki yeri değişti

Milyarder yatırımcı Warren Buffett, 6 milyar dolarlık yeni bağışıyla hayırseverlikteki kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. Berkshire Hathaway hisselerinden önemli bir kısmı, Gates Vakfı başta olmak üzere aile üyelerinin yönettiği çeşitli …

Kacır, Türkiye’nin Antarktika’da daha aktif rol oynamaya hazırlandığını söyledi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin Antarktika’da daha aktif rol oynamaya hazırlandığını belirterek, hedeflerinin Antarktika Antlaşmalar Sistemi’nde danışman ülke statüsünü elde edebilmek olduğunu söyledi.