Algı, aidiyet ve iktidar: Belediyeciliğin görsel rejimi (2)

Belediyeler ve Kültürel Temsil

Belediyelerin işleyişi ve işlevleri hakkında detaylı bir inceleme yapılacak. MTO’dan Mehmet Varıcı’nın kaleminden kaleme alınan yazı, konuya felsefî bir bakış açısıyla yaklaşarak dikkat çekici bir okuma sunuyor. İşte detaylar…

İDEOLOJİK ESARET DÜZENİ

Belediyecilik sadece hizmetlerin organize edilmesi değil, aynı zamanda kültürel temsillerin düzenlenmesidir. Yerel yönetimlerin estetik ve kültürel tercihlerinin ardında belirli bir kimlik oluşturma ve güçlendirme amacı yatar. Kültürel etkinliklerden sokak tabelalarına, tematik parklardan duvar resimlerine kadar uzanan tercihler, kamusal alanda ideolojik fetişler üretir. Belediyeler, nötr hizmet sağlayıcılardan ziyade belirli bir yaşam tarzını simgeleyen ve destekleyen kültürel aktörler haline gelir.

Bu süreç genellikle çoğulculuğu desteklemek yerine mevcut mahallî yapıların temsil edilmesine odaklanır. Katılımcı bir kültür politikası yerine, temsilin görsel imgeler üzerinden daraltıcı bir şekilde dolaşıma sokulduğu yapı ön plana çıkar. Bu nedenle estetik müdahale, toplumsal aidiyetleri belirli bir eksende sabitlemek amacı taşır.

Belediyecilikteki kültürel ve ideolojik yönlendirme sorunu her siyasi eğilime özgü değildir, farklı düşünce çizgilerinde yer alan tüm yerel yönetim biçimleri benzer yöntemleri benimser. Bu durumda bazı şehirler, ideolojik kutupların sembolik kalelerine dönüşür ve tarafgir seçmenler için bir kimlik sığınağı haline gelir.

Bu tür şehirlerde seçmen davranışı, hizmet kalitesi ya da yöneticilerin yetkinliği üzerinden değil, mensubiyet duygusunu koruma refleksiyle şekillenir.

SEMBOLİK İKTİDAR MÜCADELESİ

Toplumun ideolojik aidiyetle şekillenen kör bir şekilde yolsuzluğu kabullenmesi, yöneticilerin kesintisiz destek alarak kamu kaynaklarını keyfi olarak kullanma şansı bulmalarını sağlar. Yöneticiler, kamu kaynaklarını kişisel ilişkiler üzerinden dağıtarak liyakat prensibini geri plana atarlar. Yolsuzluklar, tekil olaylardan ziyade idari alışkanlıkların bir parçası haline gelir. Bu durum belediyeciliği şeffaflık ve hesap verebilirlikten uzaklaştırarak, aidiyetin mutlak belirleyici olduğu bir yönetim tarzına dönüştürür.

Related Posts

Türkiye’nin en büyüğü zor günler geçiriyor

Türkiye’nin en büyük çiftçi kuruluşu olan ve bünyesinde Torku’yu da barındıran Konya Şeker’in borcu 4 yılda 4’e katlandı. Şirketin kredilerinde ve hisseleri üzerinde rehin bulunduğu öğrenildi.

Trump’ın açıklamaları tansiyonu düşürdü: Altın fiyatları geriledi! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu?

20 Haziran 2025 Cuma altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 20 Haziran 2025 Cuma altın fiyatları…

Bu kadarı beklenmiyordu! Cari 7,86 milyar dolar oldu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, nisan ayında cari işlemler hesabı 7 milyar 684 milyon dolar açık verdi. Piyasa cari açığın 7 milyar 400 milyon dolar gelmnesini bekliyordu. Diğer yandan analistler 2025 …

ABD borsalarında jeopolitik gerilim sonrası büyük düşüş!

İran-İsrail geriliminin tırmanması ile New York borsası haftanın son işlem gününde düşüşle kapadı. Öte yandan güvenli liman olarak görülen altının fiyatı ise hızla yükseldi.

Altın, dolar, Euro, borsa: Haftanın en çok kazandıran yatırım aracı hangisi oldu?

Altın, dolar, Euro, borsa: Haftanın en çok kazandıran yatırım aracı hangisi oldu?

‘Bugün itibarıyla destekleme ödemesi çiftçilerimizin hesaplarına yatırılacak’

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Ürün fark ödemeleri başta olmak üzere bugün itibarıyla 8 milyar 154 milyon liralık destekleme ödemesi çiftçilerimizin hesaplarına yatırılacak.” dedi.