Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Genetik Faktörler Bebeklerin Yürüme Zamanını Etkiliyor

Doğum ağırlığı, prematüre doğum, hareket etme imkânı ve beslenme gibi etkenler uzun süredir bebeklerin yürüme zamanını etkilediği biliniyordu. Ancak Surrey Üniversitesi’nden psikoloji ve genetik profesörü Angelica Ronald’ın açıklamaları, genetik faktörlerin de bu süreçte en az diğer faktörler kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Ronald, Euronews Health’e verdiği demeçte, ebeveynlerin çocuklarını destekleyebileceğini ancak kontrol edebilecekleri bir zaman dilimi olmadığını belirtirken, genlerin de büyük bir rol oynadığını vurguladı.

Norveç, Hollanda ve İngiltere’den yaklaşık 71 bin çocuğun katıldığı Nature Human Behaviour dergisinde yayımlanan bir araştırmada, bebeklerin yürüme zamanındaki farklılıkların yaklaşık dörtte birinin 11 genetik belirteçle açıklanabildiği tespit edildi.

Araştırmacılar, bu genetik belirteçlerin büyük çoğunluğunun beyin büyüklüğü, yapısı ve bilişsel işlevlerle bağlantılı olduğunu ve erken yürümeyle ilişkilendirilen genlerin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile de örtüştüğünü belirtti.

Araştırmacılar, daha aktif ve kısa dikkat süresine sahip bebeklerin hareket ederek erken yürümeye başlayabileceğini düşünüyor. Ancak Ronald, bazı çalışmaların 18 aydan sonra yürümeye başlamanın gelişimsel sorunlara işaret edebileceğini savunmasına rağmen, her çocuğun gelişiminin farklı olduğunu ve yürümeye başlama yaşı konusunda geniş bir normal aralık bulunduğunu belirtiyor.

Ronald ve araştırma ekibi, ileride genetik yapı ile çevresel koşulların birlikte nasıl çalışarak çocuk gelişimini şekillendirdiğini daha detaylı bir şekilde incelemeyi amaçlıyor. Ronald, “Erken ya da geç yürümek, çocuğun genel gelişimi hakkında tek başına yeterli bilgi vermez. Her çocuğun ritmi farklıdır ve bu da son derece normaldir,” diyerek ebeveynleri endişelenmemeleri konusunda uyarıyor.

Related Posts

20 yıllık deney sonunda tamamlandı: Sonuçlar beklenenin çok tersi çıktı

ABD’deki Fermilab laboratuvarında yapılan deneyler, fizik dünyasını 20 yıldır meşgul eden muon parçacığının manyetik davranışına dair en hassas ölçümü ortaya koydu. Ancak sonuçlar, beklentilerin aksine, mevcut fizik kuramı olan Standart Model ile neredeyse tamamen örtüştü.

Muşlu yüzücüler Türkiye finallerine yükseldi

Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı yüzme takımı sporcuları, 31 Mayıs-1 Haziran 2025 tarihleri arasında Elazığ’da düzenlenen 10-12 Yaş Ulusal Gelişim Ligi 2. Etap ve 13 Yaş Baraj Geçme Müsabakalarında büyük başarı göstererek Türkiye finallerine katılma hakkı elde etti.

Kediler sahiplerinin kokusunu ayırt edebiliyor mu?

Kediler sahiplerinin kokusunu ayırt edebiliyor mu?

Elon Musk Mars’a gitmekte kararlı! İşte planları

Elon Musk, SpaceX ile Mars’a gitmek istiyor. Yeni planlarına göre Musk, hazırlanan roketini Mars’a 2026 yılında göndermek istiyor.

Elon Musk’tan X’teki erişim sorunlarına ilişkin açıklama

Elon Musk, X’te yaşanan erişim sorunlarına dikkati çekerek sistemlerin beklenen yedekleme işlevini yerine getiremediğini ve operasyonel iyileştirmelerin şart olduğunu söyledi.

Xiaomi akıllı telefon işlemcisi Xring O1’i tanıttı

Xiaomi’nin bir süredir kendi akıllı telefon işlemcisini geliştirdiği söyleniyordu. Şirket, yeni Xring O1 olarak adlandırdığı işlemcisini tanıttı.