Aşırı Düşünme ile Başa Çıkma Rehberi

Aşırı Düşünme ile Nasıl Başa Çıkılır?

Kafanızda bozuk plak gibi sürekli dolaşan düşüncelerden sıkıldınız mı? Gelecek kaygılarıyla mı yaşıyorsunuz yoksa geçmişteki hatalara mı takılı kaldınız? Endişelenmeyin, bu durumdan kurtulmak sandığınız kadar zor değil.

Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Berke Kırıkkanat, aşırı düşünmeye dair önemli bilgiler verdi ve bu tuzağı nasıl aşabileceğimizi anlattı.

“Düşüncelerin İçeriğiyle Tükenme Hali”

Doç. Dr. Kırıkkanat, zihnimizin bir konu hakkında sürekli düşünme eğilimine dikkat çekerek, bu yetinin diğer canlılardan farkımızı ortaya koyduğunu belirtti. Aşırı düşünmenin bir düşüncenin üzerinde saatlerce zaman harcamayı gerektirdiğini vurgulayan Kırıkkanat, bu durumun karar vermeyi zorlaştırdığını, problemleri abartarak önemsediğimizi ve harekete geçmeyi engellediğini söyledi.

Neden Aşırı Düşünüyoruz?

  • Belirsizliğe tahammülsüzlük
  • Her konuya çözüm bulma eğilimi
  • Kusursuz olma isteği
  • Geçmiş deneyimleri genelleme

Aşırı Düşünmenin Yol Açtığı Sorunlar

  • Düşük enerji seviyesi
  • Odaklanma problemleri
  • Ruhsal rahatsızlık
  • Uykusuzluk

Aşırı Düşünmeden Kurtulmanın Yolları

Doç. Dr. Berke Kırıkkanat, aşırı düşünmeden kurtulmanın bazı etkili yollarını şu şekilde sıraladı:

Düşüncelerinizi Fark Edin:

Farkındalık egzersizleriyle düşüncelerinizi gözlemleyin, oluşturan sebepleri anlamaya çalışın ve bu düşüncelerin sizi nasıl etkilediğini fark edin. Bilinçli farkındalık size düşüncelerinizle olan iletişiminizi geliştirme fırsatı sunar.

Yapabileceklerinize Odaklanın:

Kendinizi tanıyarak güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerinizi belirleyin. Zihin problemlerine takılıp kalmaktansa yapabileceklerinize odaklanın.

Dikkat Dağıtıcı Egzersizler Yapın:

Dikkatinizi başka aktivitelere odaklayarak düşüncelerinizden uzaklaşın. Hoşunuza giden aktiviteler ve hayaller, aşırı düşünme alışkanlığını azaltmada etkili olabilir.

Kusursuz Olmadığınızı Kabul Edin:

Hata yapmaktan korkmayın ve kendinizi sürekli mükemmeliyetçi bir şekilde eleştirmekten vazgeçin. Hatalarınızı kabul ederek kendinizi affedin.

Destekleyici Bir Çevre Edinin:

Olumsuz düşüncelerinizi tetikleyebilecek kişilerden uzak durun ve destekleyici bir çevre edinin. Pozitif ve sağlıklı ilişkiler, aşırı düşünme eğilimini azaltmada önemli bir rol oynar.

Kaynak: BYZHA – Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…