Cilt kuruluğu deyip geçmeyin!

Cilt Kuruluğu ve Kaşıntı Böbrek Hastalığının Habercisi Olabilir!

İSTANBUL (İGFA) – Sağlık konuları önemli olsa da bazen belirtilere gereken dikkat gösterilmezse ciddi problemlerle karşılaşılabilir. Çünkü cilt kuruluğu ve kaşıntı gibi görünen basit belirtiler aslında böbrek hastalıklarının habercisi olabilir.

Ciltteki kuruluk ve kaşıntı sadece dış etkenlerden değil, aynı zamanda böbrek hastalıklarından da kaynaklanabilir. Kronik böbrek hastalığı, vücuttaki toksik maddelerin birikmesine sebep olarak cildin kurumasına neden olabilir. Eğer bu kuruluk sürekli bir hal alıyorsa, sadece mevsimsel etkiler ya da beslenme faktörleri değil, böbrek sağlığınızı da değerlendirmeniz önemlidir.

TBV Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen, böbrek hastalıklarında kuruluk ve kaşıntının sıkça görülen belirtilerden olduğunu belirtiyor ve hastaların yaklaşık üçte birinde bu durumun yaşandığına dikkat çekiyor.

“Yılda Bir Kontrol Şart”

Böbrek hastalıklarının belirtilerinin erken dönemde ortaya çıkmadığını vurgulayan TBV Başkanı Timur Erk, ciltteki kuruluğun basit bir problem gibi görünse de aslında vücudun uyarı sinyali olabileceğini söylüyor. Erken teşhis, böbrek hastalıklarının ilerlemesini durdurabilir ve genel sağlığınızı koruyabilir. Bu nedenle, yılda bir kez kan testleri ve doktor kontrolleri yapmak böbrek sağlığınızı korumanın en etkili yollarından biridir.

“Yetersiz Su, Aşırı Tuz ve İşlenmiş Gıda Cildinizi Kurutabilir”

TBV Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın, beslenme alışkanlıklarının cilt sağlığını direkt olarak etkilediğini belirtiyor. Yetersiz su alımı, aşırı tuz ve işlenmiş gıdalar cildin nem dengesini bozabilir. A, C, E vitaminleri ve omega-3 yağ asitlerinden yoksun bir diyet cildin elastikiyetini kaybetmesine ve kurumasına neden olabilir. Bu sebeple beslenme düzeninizi gözden geçirerek cilt sağlığınıza önem vermelisiniz.

“Böbrek Nakli, İleri Evre Böbrek Hastalığı ile İlişkili Kaşıntının Çözümü Olabilir”

Prof. Dr. Aydın Türkmen, böbrek hastalarında kaşıntının sebepleri arasında kalsiyum ve fosfor metabolizmasındaki bozukluk, paratroid hormonunun yüksekliği, kuru cilt ve azalan terleme gibi faktörlerin olduğunu belirtiyor. Ayrıca diyabet ve karaciğer hastalıklarının varsa kaşıntı şikayetlerine sebep olabileceğini ekliyor.

Related Posts

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…