Cinsel yolla bulaşan hastalıklar göz ardı edilmemeli

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Konusunda Uzman İsmet Besen’den Önemli Uyarılar

İSTANBUL (İGFA) – İnsanlık tarihi boyunca var olan cinsel yolla bulaşan hastalıklara dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. İsmet Besen, “İlişkiler arttıkça cinsel hastalıklar da artıyor” diyerek önemli bilgiler verdi.

Dr. Besen, uçuk gibi bilinen rahatsızlıkların cinsel yolla bulaşabileceğini belirtirken, “Cinsel hastalıklar genellikle bakteriler ya da virüsler aracılığıyla bulaşır. Bakteriyel olanları genellikle belirtilerle fark edebiliriz ve tedavileri daha kolaydır. Ancak virüslerle bulaşanlar, örneğin AIDS ve HPV gibi rahatsızlıklar, ciddi sonuçlara neden olabilir. Özellikle HPV, rahim ağzı kanserine yol açabilir” dedi.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bazılarının sadece genital bölgede etkili olduğunu, bazılarının ise tüm vücudu tehdit edebileceğini vurgulayan Dr. Besen, “Eğer eşlerden birinde bu tür bir hastalık varsa, diğer eş ve olası çocuklar da risk altında olabilir” açıklamasında bulundu.

Cinsel Yolla En Sık Bulaşan Hastalıklar

  • Bel Soğukluğu (Gonore): Bel soğukluğu kısırlık ve üreme organlarında apselere yol açabilir. Erken belirtiler arasında idrarda yanma ve akıntı yer alır. Tedavisi mümkündür.
  • Frengi (Sifiliz): Frengi erken teşhis edilmezse körlük ve sağırlık gibi durumlara yol açabilir. Anne-baba arasında da bulaşabilir.
  • Klamidya: Klamidya kısırlık riskini artırabilir. Sarı köpüklü akıntı ve karın içi iltihaplara sebep olabilir.
  • Genital Uçuk (Herpes): Cinsel yolla bulaşan herpes, kaşıntı ve ağrılı kabarcıklara neden olabilir.
  • Hepatit B (Sarılık): Kan yoluyla veya cinsel temasla bulaşan hepatit B, karaciğer sorunlarına yol açabilir.
  • HIV-AIDS: HIV virüsü bulaştıktan sonra vücudu diğer hastalıklara karşı savunmasız hale getirebilir. Tedavisi olmayan bir hastalıktır.

Related Posts

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Ritim bozukluğuna bağlı gelişen kalp yetmezliği 45 dakikalık “yakma” işlemiyle düzeliyor

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…