Intel’in 18A üretim süreci resmen “risk üretimine” girdi

Intel, uzun süredir merakla beklenen 18A üretim sürecinin “risk üretimine” girdiğini duyurdu. Bu Intel için oldukça iyi bir haber zira bu, seri üretim aşamasının çok da uzak olmadığının sinyallerini veriyor.

Intel Foundry Services (IFS), son yıllarda geride kalan performansıyla eleştirilmişti. Ancak 18A üretim süreciyle birlikte şirket, çip üretim işini tekrar canlandırmayı umuyor. Intel Vision 2025 etkinliğinde yapılan duyuruya göre, 18A sürecinin risk üretimine geçtiği ve yıl sonuna kadar seri üretime başlanmasının hedeflendiği açıklandı.

18A, bu yıl geliyor

Peki, “risk üretimi” tam olarak ne anlama geliyor? Risk üretimi, seri üretim öncesinde gerçekleştirilen sınırlı ölçekli bir üretim aşaması olarak biliniyor. Bu süreç, üretim hattının uygulanabilirliğini ve performansını test etmek amacıyla yapılıyor. Üretim hatlarındaki olası kusurların belirlenmesine yardımcı olurken, belirli bir sürecin verim oranlarını ve performansını anlamak için kritik bir rol oynuyor. Bu aşamanın başarılı olması, seri üretimin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi için önemli.

Bununla birlikte Intel’in risk üretimine geçtiğini açıklaması, 18A sürecinin daha önce yaşanan tüm aksaklıklardan sıyrıldığını ve ticari kullanıma hazır hale geldiğini gösteriyor. Bu yeni üretim teknolojisinin ilk olarak 2025 yılında piyasaya sürülmesi beklenen Panther Lake SoC’lerde kullanılacağı belirtiliyor. Panther Lake, Intel’in yeni nesil işlemcileri arasında yer alacak ve 18A sürecinin performansını test etmek için önemli bir mihenk taşı olacak.

Intel’in 18A sürecini bu kadar önemli kılan detaylardan biri de BSPDN (Backside Power Delivery Network) teknolojisini kullanması. Bu teknik, güç dağıtım sürecini silikon plakanın arka yüzüne taşıyarak verimlilik ve performansı artırmayı hedefliyor. Intel ayrıca 18A sürecinin farklı versiyonlarını da sunacak.

Related Posts

Otomotiv devinin 250 bin aracı geri çağırıldı. Ölümcül hata yapmışlar

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Chrysler’in ana şirketi Stellantis’in 250 bin 651 aracı, yan perde hava yastıklarındaki montaj hatası nedeniyle geri çağırdığını açıkladı. 2022-2025 model bazı Chrysler Pacifica ve Voyager …

Başarılı insanlar bizim bilmediklerimizi bilerek tuşlu telefon kullanıyor: İşte nedeni

21. yüzyılın dijital çağında herkesin cebinde iOS ya da Android tabanlı bir akıllı telefon var. Ancak dikkat çekici bir şekilde, bazı milyoner iş insanları ve teknolojiye yön veren isimler, bilinçli olarak tuşlu telefonlara geri dönüyor.

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

Neden rüya görüyoruz?

Hepimiz rüya görüyoruz. Peki ama neden? Zihnin pek çok gizeminde olduğu gibi bilimin net bir yanıtı yok.

Siber saldırılar başladı: Türkiye de etkileniyor

Sabaha karşı İsrail’in İran’a başlattığı saldırı dünyanın gündemine oturdu. Siber saldırı da başladı. Türkiye de internet hızı etkilenen ülkeler arasında yer aldı.

20 yıllık deney sonunda tamamlandı: Sonuçlar beklenenin çok tersi çıktı

ABD’deki Fermilab laboratuvarında yapılan deneyler, fizik dünyasını 20 yıldır meşgul eden muon parçacığının manyetik davranışına dair en hassas ölçümü ortaya koydu. Ancak sonuçlar, beklentilerin aksine, mevcut fizik kuramı olan Standart Model ile neredeyse tamamen örtüştü.