Küresel askeri harcamalar arttı

Küresel Askeri Harcamalar 2024’te Rekor Seviyede

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2024 yılına ilişkin küresel askeri harcamalar raporunu açıkladı. Rapor, küresel askeri harcamaların 2024’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artışla 2 trilyon 718 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğünü ortaya koydu.

Rapora göre, geçen yılki artışta Avrupa ve Orta Doğu’da askeri harcamalardaki keskin yükseliş etkili oldu. Küresel askeri harcamalar 10 yıldır art arda yükseliyor ve geçen yıl Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana bir önceki yıla göre en keskin yükselişi kaydetti.

Türkiye’nin Askeri Harcamaları Artışta

SIPRI raporuna göre, Türkiye’nin 2015-2024 döneminde askeri harcamaları yüzde 110 arttı. Geçen yıl Türkiye’nin askeri harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 25 milyar dolara yükseldi.

Raporda, küresel olarak kişi başına askeri harcama 334 dolarla 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

ABD ve Diğer Büyük Askeri Harcama Yapan Ülkeler

Rapora göre, 2024’te en çok askeri harcama yapan beş ülke ABD, Çin, Rusya, Almanya ve Hindistan oldu. Bu beş ülkenin harcamaları dünya askeri harcamalarının yüzde 60’ını oluşturdu.

ABD’nin 2024’te askeri harcamaları önceki yıla göre yüzde 5,7 artarak 997 milyar doları geçti. ABD’nin askeri harcamaları 2015-2024 döneminde yüzde 19 arttı.

Raporda, ABD’nin geçen yıl askeri harcamalarının toplam küresel askeri harcamalarının yüzde 37’sini ve NATO içinde yüzde 66’sını oluşturduğuna dikkat çekildi.

Enstitünün raporunda Rusya’nın 2024’teki askeri harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 38 arttığı belirtildi. Rusya’nın askeri harcamaları GSYH’sinin yüzde 7,1’ine denk gelmekte.

İsrail ve Diğer Ülkelerin Askeri Harcamaları

İsrail’in askeri harcamaları geçen yıl yüzde 65 artarak 46,5 milyar dolara ulaştı. İran ise harcamalarında yüzde 10 azalışla 7,9 milyar dolara indi.

İngiltere’nin askeri harcamaları yüzde 2,8 artarak 81,8 milyar dolara çıktı. Fransa’nın askeri harcamaları ise yüzde 6,1 artışla 64,7 milyar dolara yükseldi.

Suudi Arabistan, 80,3 milyar dolarla Orta Doğu’nun en büyük askeri harcama yapan ülkesi oldu.

SIPRI Askeri Harcamalar ve Silah Üretim Programı Kıdemli Araştırmacısı Xiao Liang, geçen yıl 100’den fazla ülkenin askeri harcamalarını artırdığını belirtti. Liang’a göre, hükümetlerin askeri güvenliğe öncelik vermesi ekonomik ve sosyal alanlarda olumsuz etkilere sebep olabilir.

SIPRI, çatışma, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma alanlarında araştırma, rapor ve analizler sunarak 1966’dan bu yana faaliyetlerine devam ediyor.

Related Posts

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: Zam görüşmelerinde bir arpa boyu yol alamadık

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: Zam görüşmelerinde bir arpa boyu yol alamadık

Altın alıcıları dikkat: Gram altında düşüş sonrası yeni tahmin ne?

Altın fiyatları geçtiğimiz haftalarda rekor seviyeleri test ettikten sonra düşüş trendine girdi. Özellikle Orta Doğu’da İsrail ile İran arasında ateşkesin sağlanmasıyla fiyatlarda düşüş derinleşti. Peki altın fiyatlarında gerileme sürecek mi?

Çalışanlara Temmuz’da %15 ara zam kararı

Garanti BBVA, bankacılık sektöründe Temmuz öncesi maaşlara yapılacak ilk ara zammı açıkladı. Banka, 1 Temmuz’dan itibaren maaşlarda yüzde 12,5 ile yüzde 15 arasında bir artış planladığını bildirdi. Bu açıklama, sektör genelinde zam beklentilerini …

İşte “İğne atsan yere düşmez” denilen Bodrum’un son durumu!

Her yıl yüklü adisyonlarla gündeme gelen Bodrum bu kez boş kalmasıyla gündem oldu. Bodrum esnafı son 30 yılın en kötü sezon açılışını yaptı.

Vakıflara milyar dolarlar bağışladı, en zenginler listesindeki yeri değişti

Milyarder yatırımcı Warren Buffett, 6 milyar dolarlık yeni bağışıyla hayırseverlikteki kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. Berkshire Hathaway hisselerinden önemli bir kısmı, Gates Vakfı başta olmak üzere aile üyelerinin yönettiği çeşitli …

Kacır, Türkiye’nin Antarktika’da daha aktif rol oynamaya hazırlandığını söyledi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin Antarktika’da daha aktif rol oynamaya hazırlandığını belirterek, hedeflerinin Antarktika Antlaşmalar Sistemi’nde danışman ülke statüsünü elde edebilmek olduğunu söyledi.