Küresel askeri harcamalar arttı

Küresel Askeri Harcamalar 2024’te Rekor Seviyede

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2024 yılına ilişkin küresel askeri harcamalar raporunu açıkladı. Rapor, küresel askeri harcamaların 2024’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artışla 2 trilyon 718 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğünü ortaya koydu.

Rapora göre, geçen yılki artışta Avrupa ve Orta Doğu’da askeri harcamalardaki keskin yükseliş etkili oldu. Küresel askeri harcamalar 10 yıldır art arda yükseliyor ve geçen yıl Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana bir önceki yıla göre en keskin yükselişi kaydetti.

Türkiye’nin Askeri Harcamaları Artışta

SIPRI raporuna göre, Türkiye’nin 2015-2024 döneminde askeri harcamaları yüzde 110 arttı. Geçen yıl Türkiye’nin askeri harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 25 milyar dolara yükseldi.

Raporda, küresel olarak kişi başına askeri harcama 334 dolarla 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

ABD ve Diğer Büyük Askeri Harcama Yapan Ülkeler

Rapora göre, 2024’te en çok askeri harcama yapan beş ülke ABD, Çin, Rusya, Almanya ve Hindistan oldu. Bu beş ülkenin harcamaları dünya askeri harcamalarının yüzde 60’ını oluşturdu.

ABD’nin 2024’te askeri harcamaları önceki yıla göre yüzde 5,7 artarak 997 milyar doları geçti. ABD’nin askeri harcamaları 2015-2024 döneminde yüzde 19 arttı.

Raporda, ABD’nin geçen yıl askeri harcamalarının toplam küresel askeri harcamalarının yüzde 37’sini ve NATO içinde yüzde 66’sını oluşturduğuna dikkat çekildi.

Enstitünün raporunda Rusya’nın 2024’teki askeri harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 38 arttığı belirtildi. Rusya’nın askeri harcamaları GSYH’sinin yüzde 7,1’ine denk gelmekte.

İsrail ve Diğer Ülkelerin Askeri Harcamaları

İsrail’in askeri harcamaları geçen yıl yüzde 65 artarak 46,5 milyar dolara ulaştı. İran ise harcamalarında yüzde 10 azalışla 7,9 milyar dolara indi.

İngiltere’nin askeri harcamaları yüzde 2,8 artarak 81,8 milyar dolara çıktı. Fransa’nın askeri harcamaları ise yüzde 6,1 artışla 64,7 milyar dolara yükseldi.

Suudi Arabistan, 80,3 milyar dolarla Orta Doğu’nun en büyük askeri harcama yapan ülkesi oldu.

SIPRI Askeri Harcamalar ve Silah Üretim Programı Kıdemli Araştırmacısı Xiao Liang, geçen yıl 100’den fazla ülkenin askeri harcamalarını artırdığını belirtti. Liang’a göre, hükümetlerin askeri güvenliğe öncelik vermesi ekonomik ve sosyal alanlarda olumsuz etkilere sebep olabilir.

SIPRI, çatışma, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma alanlarında araştırma, rapor ve analizler sunarak 1966’dan bu yana faaliyetlerine devam ediyor.

Related Posts

Hava aracı ve parçalarının sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar belirlendi

Hava aracı ve ilgili ürün, parça ve cihazın uçuşa elverişlilik ve çevresel sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Şimşek ABD temaslarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Yapay zekâya destek sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler, özellikle de yüksek kaliteli çipler geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukların “üstesinden gelmesi” gerektiğini söyledi.

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de soğuk havalarda alınan tedbirler sayesinde kurtarılan örtü altı domateste hasat sürüyor. Sona yaklaşılan örtü altı üretimin büyük oranda zarar görmeden devam etmesi nedeniyle bahçede domatesin fiyatı 22-25 TL bandında olduğu belirtildi.

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 118 bin megavatı aştı

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü mart sonu itibarıyla 118 bin 185 megavatı aştı.

Deprem fırsatçıları iş başında! 236’sı tespit edildi

Ticaret Bakanlığı, İstanbul’daki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından fiyat artışı yapan 236 işletmenin tespit edildiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir