NASA’dan kritik uyarı: Çarpma ihtimali arttı, şehirleri yok edebilir!

NASA, yoğun nüfusa sahip şehirleri yok edebilecek büyüklükte bir asteroidin Dünya’ya çarpma olasılığının arttığı konusunda bir kez daha uyarıda bulundu.

ABD’li uzay ajansının Dünya’ya Yakın Cisim Çalışmaları Merkezi’ne (CNEOS) göre, 2024 YR4 asteroidinin gezegenimize çarpma olasılığı yüzde 2,3’e yükseldi.

Bu, göktaşının 2 Aralık 2032’de Dünya’ya en yakın geçişini yaparken çarpma ihtimalinin 43’te 1 olduğu anlamına geliyor.

2024 YR4, ilk olarak Aralık ayının sonlarında, NASA tarafından finanse edilen ve Şili’de bulunan Asteroit Karasal Çarpma Son Uyarı Sistemi istasyonundaki astronomlar tarafından tespit edildi.

O zamandan beri hem NASA’nın hem de Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) çarpma riski listelerinde en üst sıralara yükseldi çünkü çarpma olasılığı giderek artıyor.

ÇARPMA İHTİMALİ GİDEREK ARTIYOR

Sadece bir hafta önce, NASA bu asteroidin Dünya’ya çarpma olasılığını yalnızca yüzde 1,3 olarak değerlendiriyordu.

GEZEGEN İÇİN EN BÜYÜK TEHDİT KONUMUNDA

Özgün çapının 90 metreye kadar olduğu tahmin edilen yani Özgürlük Heykeli ile yaklaşık aynı büyüklükte olan asteroit, Dünya’ya çarparsa ciddi hasara yol açabilir.

2024 YR4’ün Dünya’ya çarpma olasılığı düşük olsa da, şu an için gezegenimiz için bilinen en büyük tehdit konumunda.

Şu anda bilinen diğer büyük asteroitlerin hiçbiri, yüzde 1’den daha yüksek bir çarpma olasılığına sahip değil.

1908’DE 2 BİN KİLOMETREKARELİK ORMANI YOK EDEN ASTEROİT

Gökyüzündeki parlaklığına dayanarak yapılan tahminlere göre, 2024 YR4’ün çapı 40 ila 90 metre arasında değişiyor.

Bu da onu, 1908’de Sibirya’da 2.150 kilometrekarelik bir ormanı yok eden ve 30 megatonluk TNT gücünde bir patlamaya neden olan Tunguska asteroidine benzer büyüklükte yapıyor.

Astronomlar şimdi, 2024 YR4’ün de benzer bir süreci takip etmesini ve yeni gözlemlerle rotasının netleşmesini umuyor.

“BAŞLANGIÇTA TEHDİT OLAN NESNELER SONRASINDA ÇIKIYOR”

King’s College London’dan Dr. Shyam Balaji şunları söyledi:

“Ek gözlem verileri toplandıkça çarpma ihtimalinin düşmesi bekleniyor. NASA ve ESA’daki astronomlar, 2024 YR4’ün yörüngesini aktif olarak inceliyor ve tarihsel eğilimler gösteriyor ki, başlangıçta riskli olarak işaretlenen nesnelerin çoğu zamanla tehdit olmaktan çıkıyor.”

Asteroitleri tespit eden teknolojilerin gelişmesiyle birlikte, çarpma olasılığı düşük olan fakat daha önce fark edilmeyen göktaşlarının daha sık bulunması muhtemel.

Bu da büyük ihtimalle 2024 YR4’ün Dünya’yı güvenli bir mesafeden geçeceği anlamına geliyor.

Ancak sorun şu ki, asteroit halihazırda Dünya’dan 43 milyon kilometre uzakta ve saatte 46.800 kilometre hızla uzaklaşıyor.

ESA DAHA BÜYÜK TELESKOPLARLA GÖZLEMLEYECEK

ESA, giderek daha güçlü teleskoplarla daha fazla veri toplayarak, nihayetinde Şili’deki Avrupa Güney Gözlemevi’nin Çok Büyük Teleskopu ile gözlem yapmayı planlıyor.

Bu oldukça önemli çünkü asteroit tekrar görünür hale geldiğinde, Dünya’nın ona müdahale edip etmeyeceğine karar vermesi için yalnızca dört yılı olacak.

Eğer asteroitin yörüngesini değiştirme kararı alınırsa, en olası seçenek, bir kinetik çarpma yöntemi kullanarak bir uyduyu yüksek hızda asteroide çarptırmak olacak.

2022 yılında NASA’nın DART misyonu, bir uydu çarpışmasının büyük bir asteroidin yörüngesini önemli ölçüde değiştirebileceğini göstermişti.

Related Posts

Otomotiv devinin 250 bin aracı geri çağırıldı. Ölümcül hata yapmışlar

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Chrysler’in ana şirketi Stellantis’in 250 bin 651 aracı, yan perde hava yastıklarındaki montaj hatası nedeniyle geri çağırdığını açıkladı. 2022-2025 model bazı Chrysler Pacifica ve Voyager …

Başarılı insanlar bizim bilmediklerimizi bilerek tuşlu telefon kullanıyor: İşte nedeni

21. yüzyılın dijital çağında herkesin cebinde iOS ya da Android tabanlı bir akıllı telefon var. Ancak dikkat çekici bir şekilde, bazı milyoner iş insanları ve teknolojiye yön veren isimler, bilinçli olarak tuşlu telefonlara geri dönüyor.

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

Neden rüya görüyoruz?

Hepimiz rüya görüyoruz. Peki ama neden? Zihnin pek çok gizeminde olduğu gibi bilimin net bir yanıtı yok.

Siber saldırılar başladı: Türkiye de etkileniyor

Sabaha karşı İsrail’in İran’a başlattığı saldırı dünyanın gündemine oturdu. Siber saldırı da başladı. Türkiye de internet hızı etkilenen ülkeler arasında yer aldı.

20 yıllık deney sonunda tamamlandı: Sonuçlar beklenenin çok tersi çıktı

ABD’deki Fermilab laboratuvarında yapılan deneyler, fizik dünyasını 20 yıldır meşgul eden muon parçacığının manyetik davranışına dair en hassas ölçümü ortaya koydu. Ancak sonuçlar, beklentilerin aksine, mevcut fizik kuramı olan Standart Model ile neredeyse tamamen örtüştü.