Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), küresel ekonomiye ilişkin görünümünü yükseltirken, zengin ülkelere yönelik yüksek göç akışının iş piyasalarının güçlenmesine ve büyümenin desteklenmesine yardımcı olduğunu ileri sürdü.
Güçlü işgücü rakamlarının ABD ve diğer ekonomilerdeki büyüme tablosunun bir parçası olduğunu belirten OECD Başekonomisti Clare Lombardelli, ‘olağanüstü’ göç oranlarının büyümeyi desteklemede rol oynadığını da sözlerine ekledi.
OECD Başekonomisti Lombardelli, dünyadaki ekonomik görünümü değerlendirdiği açıklamasında, göçün ücret artışının hızını nasıl etkilediğinin belirsiz olduğunu söyledi.
OECD BAŞEKONOMİSTİNDEN GÖÇ ÖVGÜSÜ
OECD ekim ayında yaptığı açıklamada, insani krizler ve işgücü kıtlığının göçü tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkardığını, 2022 yılında 38 üye ülkeye 6,1 milyon kalıcı göçmenin taşındığını ve 2023 yılında sınır ötesi hareketin daha da artmış olabileceğini belirtmişti.
Lombardelli, “Ekonomilerde göçün olumlu bir rolü vardır. Göçün üretkenliğe, bilgi ve fikir aktarımına ve işgücü hareketliliğine yardımcı olduğu açık. Tüm bunlar son derece memnuniyet verici ve uzun vadede demografik sorunla nasıl başa çıkacağımızın bir parçası olacak” dedi.
EKONOMİSTLER ‘GÖÇ BÜYÜMEDE ETKİLİ’ DEMİŞTİ
Öte yandan bazı ekonomistler de ABD’deki büyümenin son aylarda beklenenden çok daha güçlü olmasının bir nedeninin ABD’ye göçteki artış olduğuna inanıyor.
Fed Başkanı Jarome Powell geçen ay Stanford Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, işgücü arzını artıran “güçlü bir göç hızının”, büyüme ve istihdamını güçlü bir şekilde etkilediğini belirtmişti.
“İşgücü arzındaki değişim dramatik” diyen Morgan Stanley ekonomistleri ise bunun “enflasyonist baskılar yaratmadan daha büyük bir ekonomiye olanak sağladığını” belirtmişti. Ekonomistler ayrıca göçle birlikte ücret artışının yavaşlayacağını ve işsizliğin yakın vadede artabileceği uyarısında bulunmuştu.