Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 118 bin megavatı aştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Yerli Kaynaklı Kurulu Güç Yüzde 70’i Aştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, kurulu güç verilerini açıkladı. Yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye’de kurulu güçte yerli kaynaklara ağırlık veriliyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının oranı yüzde 60’ı aşarken, yerli kaynaklı kurulu güç yüzde 70’in üzerine çıktı.

Elektrik kullanımının her geçen gün arttığı bir dönemde, Türkiye’nin 2035’te 510 teravatlık bir elektriğe ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle, elektrik alanına yapılan yatırımlar da hız kesmeden devam ediyor.

Bakanlığın verilerine göre, mart sonu itibarıyla Türkiye’nin elektrikteki kurulu gücü 118 bin 185 megavata ulaştı. Bu kurulu gücün yüzde 60,4’ü yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor. Sadece rüzgar ve güneş enerjisinin toplam kurulu gücü 35 bin 17 megavatı buluyor.

Yerli kaynaklardan elde edilen kurulu güç ise mart sonu itibarıyla 82 bin 894 megavata ulaştı. Bu da toplam kurulu gücün yüzde 70,1’lik kısmını oluşturuyor. Geçen yılın aynı dönemine göre bu oran yüzde 67’den yükseldi.

“Yeni yatırımlar için izin süreçlerini kısaltacağız”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kurulu güç verilerini değerlendirirken Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında iddialı bir programı olduğunu vurguladı. Bayraktar, “2035’e kadar sadece rüzgar ve güneş enerjisinde 120 bin megavatlık kurulu güce ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun için 80 milyar dolarlık bir yatırım yapılması gerekiyor. Yatırımları kolaylaştıracak bir reform paketi yakın zamanda meclise gelecek. Bu paket ile yeni yatırımlar için izin süreçlerini kısaltarak önlerini açacağız” dedi.

Related Posts

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de soğuk havalarda alınan tedbirler sayesinde kurtarılan örtü altı domateste hasat sürüyor. Sona yaklaşılan örtü altı üretimin büyük oranda zarar görmeden devam etmesi nedeniyle bahçede domatesin fiyatı 22-25 TL bandında olduğu belirtildi.

Deprem fırsatçıları iş başında! 236’sı tespit edildi

Ticaret Bakanlığı, İstanbul’daki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından fiyat artışı yapan 236 işletmenin tespit edildiğini duyurdu.

Küresel ticaret finansal istikrara yönelik risklerin başında geliyor

ABD Merkez Bankası (Fed), küresel ticaret, politika belirsizliği ve ABD’nin borcunun sürdürülebilirliğinin, finansal istikrara yönelik en önemli riskler olarak görüldüğünü bildirdi.

Yatırımcılar dikkat! Gram altında sert düşüş sonrası iki kritik tahmin

Altın fiyatları salı günü tarihi rekor seviyeleri test ettikten sonra ani düşüşe geçti. Gram altın fiyatı 4 bin 300 TL’yi aştıktan sonra cuma günü 4 bin TL seviyelerine doğru yöneldi. Kısa süre içerisinde yaşanan sert kaybın ardından piyasalarda beklentiler de değişti. Ekonomist Hikmet Baydar gram altın için 2 kritik hedefi işaret ederken, dolar/TL için de tahminlerini paylaştı. İşte detaylar…

PPK toplantı özeti yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti’nde, “Tarife artışlarının enflasyon üzerindeki beklenen etkileri ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmekle birlikte, ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde enflasyon beklentileri bir miktar artmıştır. Bu çerçevede küresel enflasyondaki düşüşün yavaşlayacağı ve merkez bankalarının indirim süreçlerinde temkinli yaklaşımlarını sürdürecekleri beklenmektedir.” denildi.

Trump teklifi yaptı, Çin ilk adımı attı

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile müzakere etmek istediğini söylemesi üzerine Çin’den ilk somut adım geldi. Çin, ABD’den ithal edilen ürünlerden bazılarına, yüzde 125 gümrük vergilerinden muafiyet sağlanmasını onayladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir