Yapay zeka veri merkezlerinin enerji talebi 2030’a kadar dört kat artacak

Yapay Zeka Teknolojileri Enerji Tüketimini Dört Katına Çıkaracak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan son rapora göre, yapay zeka teknolojilerine olan küresel ilgi, bu alandaki veri merkezlerinin enerji tüketimini 2030 yılına kadar dört katına çıkaracak. Ancak uzmanlara göre, bu artış iklim kriziyle mücadelede büyük bir tehdit oluşturmuyor.

Rapora göre, sadece ABD’de, yapay zeka ve veri işleme faaliyetleri, 2030 yılına kadar çelik, çimento ve kimyasal üretimi gibi enerji yoğun sektörlerin toplamından daha fazla elektrik tüketebilecek.

Raporda, yapay zekanın enerji tüketimini artırmasına rağmen, enerji verimliliğini artırma, kamu hizmetlerini daha etkin planlama ve yenilenebilir enerji entegrasyonunu kolaylaştırma gibi alanlarda önemli faydalar sağlayabileceği vurgulandı.

Bu çerçevede, yapay zekaya dayalı sistemlerin uzun vadede sera gazı emisyonlarını azaltabileceği belirtiliyor. Ancak IEA raporuna göre, yapay zekanın enerji talebi devletler tarafından yönetilmezse, çevre ve enerji sistemleri üzerinde önemli baskılar oluşturabilir. Uzmanlar, kontrolsüz yapay zeka büyümesinin, enerji verimliliği kazanımlarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuyor.

Özellikle ABD’de, kapanmaya yüz tutan kömür santrallerinin tekrar devreye alınması olasılığı endişeleri artırıyor. Ayrıca yapay zeka veri merkezlerinin yüksek miktarda soğutma suyu ihtiyacı, kurak bölgelerdeki su kaynakları üzerinde ciddi baskı oluşturabilir.

Related Posts

Steam, oyun içindeki verileri gösteren izleyicisini kullanıma açtı

Oyun performansını izlemeyi sağlayan yeni sistem CPU/GPU/RAM kullanımlarını gösterecek. FPS değerleri de grafik olarak görülecek.

Otomotiv devinin 250 bin aracı geri çağırıldı. Ölümcül hata yapmışlar

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Chrysler’in ana şirketi Stellantis’in 250 bin 651 aracı, yan perde hava yastıklarındaki montaj hatası nedeniyle geri çağırdığını açıkladı. 2022-2025 model bazı Chrysler Pacifica ve Voyager …

Başarılı insanlar bizim bilmediklerimizi bilerek tuşlu telefon kullanıyor: İşte nedeni

21. yüzyılın dijital çağında herkesin cebinde iOS ya da Android tabanlı bir akıllı telefon var. Ancak dikkat çekici bir şekilde, bazı milyoner iş insanları ve teknolojiye yön veren isimler, bilinçli olarak tuşlu telefonlara geri dönüyor.

60 yıllık sessizlik bozuldu: NASA’nın ölü uydusu aniden patladı

1960’lardan beri uzayda sessizce dolaşan, ölü bir NASA uydusu beklenmedik bir şekilde güçlü bir enerji patlaması yayarak gökbilimcileri hayrete düşürdü. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sinyali tespit ettiklerinde ilk olarak bunun uzak bir pulsardan ya da bilinmeyen bir kozmik cisimden geldiğini düşündüler. Ancak analizler, olayın şaşırtıcı şekilde Dünya’ya sadece 4 bin 500 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğini gösterdi.

Neden rüya görüyoruz?

Hepimiz rüya görüyoruz. Peki ama neden? Zihnin pek çok gizeminde olduğu gibi bilimin net bir yanıtı yok.

Siber saldırılar başladı: Türkiye de etkileniyor

Sabaha karşı İsrail’in İran’a başlattığı saldırı dünyanın gündemine oturdu. Siber saldırı da başladı. Türkiye de internet hızı etkilenen ülkeler arasında yer aldı.