Yatırımcılar dikkat: Manipülasyon mu yapılıyor

Piyasalarda bir süredir döviz yatay bir seyir izlerken, borsa rekor üstüne rekor kırdı. Konuyu kaleme alan Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç, “Amerika’nın çok uluslu yatırım bankaları Türkiye’de iş başında” dedi. “Geçen ay Goldman Sachs, geçen hafta Bank Of America… Ardı ardına Türk banka hisselerine ilişkin hedef fiyatları güncellediler” diye hatırlatan Çetingüleç, Amerikalıların güncelleme yaptıklarında Borsa İstanbul’u yönlendirdiğini belitti.

Yabancı raporları üzerinden piyasanın yönlendirilmesinin doğru olmadığını kaydeden Çetingüleç, “Piyasada aktif olarak faaliyet gösteren bir yabancı kuruluşun, raporu yayınlamadan önce hisse senetlerinde pozisyon almış olması kaçınılmaz bir durum.” dedi.

Bir hisseye “yükselecek” deyip yüksek fiyattan “al” tavsiyesi veren bankanın bu hisseleri rapor yayınlanmadan önce elinde biriktirmiş olacağını ifade eden Çetingüleç, “Rapor yayınlanıp fiyatlar yükseldiğinde düşük fiyattan topladığı o hisseleri satışa koymaz mı? Böylece milyonlarca doları cebe indirmez mi? ‘Yağma hasanın böreği’ diye bir tabir var Türkiye’de. Var mı böyle yağlı-ballı börek? SPK bunları görmüyor mu?” diye yazdı.

Çetingüleç son 2 raporu şöyel inceledi:

“Goldman Sachs 17 Nisan 2024 tarihli Türk bankalarına dönük raporunda özel bankaların hedef fiyatlarını yükseltirken kamu bankalarını da güncelledi ama güncellenen fiyatlar o gün piyasada işlem gören değerin bile altındaydı.

Peki ne oldu 1 ay içerisinde?

Goldman Sachs Vakıfbank için önümüzdeki 1 yıllık süreçte hedef fiyatı 16 lira olarak belirlemiş ve “sat” tavsiyesi vermişti.

Vakıfbank 1 ayda 21 lira 40 kuruşa yükseldi.

Rapora güvenip hisselerini satanlar, özellikle küçük yatırımcılar büyük zarara uğradı.

Halkbank için hedef fiyat 11 lira 90 kuruş olarak belirlenmiş ve “sat” denilmişti.

Binlerce küçük yatırımcı korkudan elinde ne varsa sattı.

Oysa…

Halkbank hissesinin piyasa değeri 1 ay içerisinde 17 lira 50 kuruşa çıktı.

Goldman’ın raporu 1 ayda “değersiz” hale geldi.

Peki küçük yatırımcıların elden çıkardığı kağıtları kim alıp milyonları cebe indirdi?

Araştırılması gereken bu…”

Bank Of America için Borsa İstanbul’un “gizli patronu” diyen Çetingüleç,

“O kadar etkili bir aracı kurum ki, küçük yatırımcıların kendi aralarında sohbet için oluşturdukları platformlarda bile BofA’nın ne yaptığı konuşuluyor. O alıyorsa, alınıyor, satıyorsa satılıyor. Bu kadar güçlü bir algı oluşturmayı başaran BofA ise boş meydanda at koşturup piyasayı istediği gibi yönlendiriyor. Sadece işlemlerle değil, yayınladığı raporlarla da.. Erdemir için yaptığı manipülatif açıklama hala unutulmadı. Şimdi banka (14 Mayıs Salı günü) raporu yayınladı. Kamu bankaları için aynı Goldman gibi BofA da düşük hedef fiyatlar vermiş. Önümüzdeki 1 yıllık süreçte Halkbank için hedef fiyatı 12.7 lira, Vakıfbank için 15 liradan 19 liraya. Oysa… Tekrar hatırlatalım: Halkbank 17 lira 50 kuruştan, Vakıfbank 21 lira 40 kuruştan haftayı kapattı. BofA’nın verdiği hedef fiyatları Cuma günkü kapanış değerinin bile altında.” ifadelerini kullandı.

“Peki alım satım yapan şirketlerin böyle hedef fiyat verip piyasayı yönlendirmeleri doğru mu? Bu manipülasyon değil mi?” sorularını yönelten yazar şöyle devam etti:

“Bank Of’u iyi izlemek lazım.

Geçen hafta düşeceğini söylediği Vakıfbank tahtasında sadece raporun yayınlandığı gün 7 milyona yakın hisse satışı yaptı ve fiyatı düşürdü.

Diğer bankalar artarken Vakıfbank bir ara yüzde 3’ün üzerinde değer kaybetti.

Ertesi gün yine satıştaydı.

Hisseyi iyice gerilettiler.

Perşembe Cuma günleri ise daha uygun fiyattan alışa geçti Bank Of America.

“Bunlar müşteri emirleri” deyip işin içinden sıyrılmaya kalkabilirler!

Ancak…

Piyasayı raporlarınızla yönlendirme kabiliyetine sahipseniz bu durum geçiştirilemez.

Hatırlatalım;

Salı günü Bank Of borsa genelinde 1 milyar 400 milyon liraya yakın işlem yaptığı için BİST 100 endeksi geriledi.

Cuma günü ise alışlarla coştu.

Üstelik endeksteki yükselişe en çok bankalar katkı verdi.

Her gün milyarlarca liranın döndüğü, yatırımcı sayısının Cuma günü itibariyle 8 milyon 624 bine ulaştığı dev bir piyasada, çoğu küçük yatırımcı olan hissedarları korumak için “rapor manipülasyonlarının” önüne geçilemez mi?

Türk bankaları ve aracı kurumları da rapor yayınlıyor ancak onların tek başına yaptıkları işlem hacimleri yabancılar kadar yüksek olmadığı için piyasada “belirleyici” değiller. Yatırımcı hepsinin yayınladığı raporların ortalamasına bakıyor.

Oysa Goldman Sachs ve BofA başka.

Piyasada fırtına estiriyor.

İstedikleri yönde…

Ve…

Aynı gün başlıyor hisse ve hissedar avı!

SPK da tüm olup bitenleri seyrediyor.

Bizim borsamız “köpeksiz köy” gibi.

Yabancılar elini kolunu sallayarak “değneksiz” dolaşıyor!”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir