Yönetmeliğe uygun inşa edilen binalarda yangın riski azalıyor

“Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” mevzuatına göre inşa edilen yapılarda yangın riski en aza iniyor.

Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Bünyan Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Program Başkan Öğretim Görevlisi Dr. Emrah Gökkaya, meydana gelen yangınların büyük çoğunluğunun sebebinin bilgisizlik, dikkatsizlik, tedbirsizlik ve ihmalden kaynaklandığını söyledi.

Gökkaya, 1950’li yıllarda yangınların ortaya çıkmasından alevlenme aşamasına kadar geçen sürenin 15 dakika olduğunu belirterek, bu sürenin 25 yıl öncesinde 5 dakikaya düştüğünü, günümüzde ise 3 dakikadan sonra ölümcül durumların ortaya çıktığını aktardı.

Katı bir maddenin yangında ilk 5 dakikada 550 santigrat, 10’ncu dakikada 650 santigrat, 15’nci dakikada ise 750 santigrat dereceye çıktığını dile getiren Gökkaya, insan vücudunun 175 santigrat dereceye 1 dakika dayanabileceğini ve yangınlarda ilk saniyelerin oldukça önemli olduğunu vurguladı.

“Denetimlerinin sıklığının arttırılması gerekmektedir”

Yapılarda oluşabilecek yangınlara karşı tüm aktif ve pasif yangın güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini kaydeden Gökkaya, şöyle konuştu:

Her şeyden önce binaların yönetmeliğe uygun olarak inşa edilmesi gerekiyor. Bu yönetmelikten önce yapılan binaların denetimlerinin sıklığının arttırılması gerekmektedir. Binalarda bulunması gereken yangın merdivenlerinin kullanılabilir halde olması ve yangın bölme duvarlarının bina içerisinde inşa edilmesi lazım. Binadaki yapı malzemelerinin yangına karşı duyarlı halde olması gerekiyor. Eğer bu konaklama hizmeti veren bir yapıysa bireylerin acil durum bilgisinin daha önceden broşür veya videolarla bilgi verilmesi lazım. Tüm binalarda acil durum yönetmeliği baz alınarak acil durum ekiplerinin bulunması ve eğitimlerin daha önceden alınması gerekir.”

Dünya üzerindeki birçok kentte olası yangınlara karşı tedbirler alındığını, hatta master planlarının hazırlandığının altını çizen Gökkaya, şöyle devam etti:

Yapılan çalışmalar, yaşanan olaylar göz önünde bulundurulduğunda, ‘Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’ esaslarına uygun inşa edilen yapılarda yangın riskinin neredeyse sıfır olduğu, yönetmeliğe uygun yapılmayanlarda ise riskin yüzde 100’e yakın olduğunu söyleyebiliriz. Dünya üzerinde bununla ilgili birçok örnek var. Örneğin Japonya’nın Kobe şehrinde yaşanan büyük bir yangın felaketinin ardından 2005-2015 yıllarında afet olduktan sonra değil, önce belirlemeyi hedefleyen bir eylem planı hazırlanmış ve riskler minimuma indirilmiştir. Benzer şekilde Tokyo, Toronto ve Londra’da meydana gelen afetler ve büyük yangınlar sonrası yapılan yangın master planlarıyla yangın risklerinin minimuma indirildiği görülmektedir.

Aktif ve pasif güvenlik önlemlerinin periyodik bakımları önem arz ediyor

Gökkaya, yapıların içerisinde bulunan yangın söndürme otonomlarının ve periyodik bakımlarının yapılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Emrah Gökkaya, “Meydana gelen yangın ve afetlerde büyük oranda bilinçsizlik, dikkatsizlik, tedbirsizlik ve ihmaller göz önünde bulundurulduğunda can ve mal kayıplarının arttığını görmekteyiz. Dolayısıyla yapısal ve yapısal olmayan tüm aktif ve pasif güvenlik önlemlerinin bina içerisinde periyodik bakımlarının düzenli olarak standartlara uygun yapılması önem arz etmektedir.” diye konuştu. (AA)

 

Related Posts

BP, 300 akaryakıt istasyonunu satıyor

İngiltere merkezli enerji devi BP, 2027’ye kadar 20 milyar dolarlık varlık satış planı kapsamında Hollanda’daki 300 petrol istasyonunu, Hollandalı akaryakıt dağıtım ve ticaret şirketi Catom’a satmak üzere anlaşmaya vardığını açıkladı.

Mansur Yavaş: Ankara’ya operasyon olması için hiçbir sebep yok, olsa olsa iftirayla karşı karşıya kalabiliriz!

Mansur Yavaş: Ankara’ya operasyon olması için hiçbir sebep yok, olsa olsa iftirayla karşı karşıya kalabiliriz!

ABD’den Ukrayna’ya yeni silah sevkiyatı iddiası!

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Ukrayna’ya silah göndermeye devam edeceklerini açıklamasının ardından, ek Patriot hava savunma sistemi göndermeyi düşündüğü iddia edildi. Wall Street Journal’ın (WSJ) ismini vermek istemeyen iki yetkiliye dayandırdığı …

Terör örgütü PKK’nın elebaşı Öcalan’la ilgili çok konuşulacak kulis

DEM Parti’nin, 11 Temmuz Cuma günü gerçekleşmesi beklenen PKK’nın silah bırakma töreninde, terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’dan videolu bir mesaj yayınlanmasını beklediği iddia edildi.

ABD, HTŞ’yi terör örgütleri listesinden çıkardı

ABD, Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın lideri olduğu Heyet Tahrir Şam’ı (HTŞ) “yabancı terör örgütleri” listesinden çıkardı. ABD Dışişleri Bakanlığı, HTŞ’nin terör örgütleri listesinden çıkardığını duyurdu. Karar, ABD’nin resmi …

Ahmet Hakan: Erdoğan’a uçakta gazeteciler soru sormuyorlarmış. Herkes istediği soruyu sorabiliyor kimseye yasak denmiyor

Ahmet Hakan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik uçakta soru sorulamadığına yönelik iddiaları yalanladı ve “Erdoğan’ın yurtdışı seyahatlerinden dönerken uçakta gazeteciler soru sormuyorlarmış. Herkes istediği soruyu sorabiliyor. Kimseye “Bu soru yasak, sorulamaz” denmiyor” dedi.